Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Αγία Φιλοθέη & άγ. Ανδρέας

Αποτέλεσμα εικόνας για αγ. Ανδρέας Α. ΦιλοθέηΑποτέλεσμα εικόνας για αγ. Ανδρέας Α. Φιλοθέη

Μετά την κοίμηση των γονιών της, περίπου 25 ετών η  αγία απευθύνθηκε στο Θεό και "παρακαλούσε θερμά. Και παρουσιάζεται ο γνωστός της άγιος Ανδρέας.
Της έκανε κι ένα καλό ο άνδρας της. Τη γνώρισε με τον άγιο απόστολο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο, που 'ταν κι αυτός αφοσιωμένος στο Χριστό. Ήταν ένα είδος καλόγηρου. Ενώ ο Πέτρος ήταν παντρεμένος κι είχε πεθερά κι αυτά, ο Ανδρέας ήταν αφοσιωμένος, ψυχή τε και σώματι." Γι' αυτό ο Χριστός τον είχε υπαρχηγό. Τον είχε αντ'Αυτού. Όταν έπαιρνε τους τρεις μαθητάς, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, και πήγαιναν σε αποστολές, άφηνε τους άλλους αποστόλους, όπως λεν οι Πατέρες με τον άγιο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο. Τον υπαρχηγό. Και είχε μεγάλη σχέση με τους Έλληνες ο άγιος Ανδρέας. Είν' ο δεύτερος απόστολος του Χριστού, που ήλθε στην Ελλάδα και μας έφερε τον φιλάνθρωπο Χριστό. Και στην Πάτρα, και όχι μόνο, και στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλά άλλα μέρη. /.../Έτσι λοιπόν, παρουσιάζεται ο άγιος Ανδρέας και της λέγει: "Θα κάνεις, Ρεγούλα, ένα μοναστήρι. Θα γίνεις και εσύ καλογριά. Κι όσες θέλουν από τις κυρίες, πο 'χεις στην υπηρεσία του, ας έλθουν. Και θα 'λθουν κι άλλες κοπέλες από την Αθήνα κι απ' αλλού. Και θα φτειάξετε, λποιπόν, μια Βασιλειάδα. Ένα Μοναστήρι."

Κείμενο από:
Αρχ. Ανανίας Κουστένης, (2009). Αγιολόγιο, τόμος Γ, Λευκωσία: Ακτή. σελ. 146-148.

Εάν πατήσετε ΕΔΩ θα βρείτε πληροφορίες για το μικρό ναό του αγ. Ανδρέα που βρίσκεται στην οδό αγ. Φιλοθέης, πολύ κοντά στο πατρικό της αγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου