Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015



Η αγία Φιλοθέη "γεννήθηκε από άτεκνους γονείς. Ήσαν Έλληνες, ήσαν αρχόντοι, ήσαν πλούσιοι, ήταν ευγενείς, ήταν ελεήμονες, ήτανε φιλάνθρωποι. Δεν είχαν, όμως παιδάκι. Και εστενοχωρούντο. /.../λοιπόν, οι γονέοι της, ο Άγγελος και η Συρίγω Μπενιζέλου. Η μάνα της ήταν ιδιαίτερα πιστή. Και μάλιστα αγαπούσε υπερβολικά την Κυρία μας Θεοτόκο. Τη μητέρα του Χριστού και δική μας μητέρα. Κι όλου του κόσμου μανούλα και γλυκό στήριγμα. Γι'αυτό και κάθε μέρα προσευχότανε σ'εκείνη. /.../Πήγαινε εκεί, κοντά στη σημερινή Μητρόπολη, που 'ναι ο Άγιος Ελευθέριος, ήταν η Παναγία, τότε, η Γοργοεπήκοος. Κτίσμα του 9ου αιώνος, απ' την Ειρήνη την Αθηναία, την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Και πήγαινε μπροστά στο εικόνισμά της και παρακαλούσε, ώρες ολόκληρες,  μετά δακρύων θερμών και δεήσεως ισχυράς.
Περνούσαν οι καιροί και διάβαιναν οι χρόνοι, παιδάκι δεν ερχότανε. Μα η Συρίγω δεν το βαζε κάτω. Διάβαζε Βίους Αγίων, το ιερό ευαγγέλιο, κι είχε πίστη μεγάλη. Κι έλεγε: "Κυρία μου, εσύ έφερες το Θεό στη γη και δεν μπορείς να μου χαρίσεις ένα παιδάκι για καλό σκοπό;" Και τότε η Παναγία την άκουσε. Άλλες φορές, άλλους δεν τους ακούει. Κι αυτό καλό είναι. Εμείς δεν το ξέρουμε. Και είδε μιά μέρα,καθώς είχε πάει στην εκκλησία και προσευχόταν θερμά, κι απ' τον κόπο αποκοιμήθηκε, είδε, λοιπόν, εκεί, να βγαίνει απ' την εικόνα της Παναγίας ένα μεγάλο φως. Ένα λαμπερό φως. Και να 'ρχεται και να μπαίνει στην κοιλιά της. Ξύπνησε περιχαρής. Και πήρε το μήνυμα. Σε λίγες μέρες έμεινε έγκυος. Και γέννησε μιά χαριτωμένη κόρη, που του έδωσε μεγάλη χαρά."
Κείμενο από:
Αρχ. Ανανίας Κουστένης, (2009). Αγιολόγιο, τόμος Γ,, Λευκωσία, Ακτή, σελ. 141-142.

Εάν πατήσετε ΕΔΩ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου ενώ ΕΔΩ θα βρείτε πληροφορίες για τη Μητρόπολη Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου